Tuesday, July 10, 2018

Planai ir vizijos

Statybų planavimo laikotarpį vadinu romantiniu periodu. Daugelį planuojamų dalykų matai per rožinius akinius. Vizija tokia graži, vaivotykšės spalvom nudažyta. Noriu to, noriu ano, noriu taip, noriu kitaip, oi ne, gal va šitaip....


Net jei aplinkoje patyrę statybas tau sako, kad bus sunku, ir atrodo, nešiojiesi tai kažkur minčių užkuliusiuose, bet vis tiek to neįvertini. Ypatingai tuo atveju, jei statai namą pirmą kartą, iki galo neįsivaizduoji, ir negali įsivaizduoti, kas iš tiesų tavęs laukia.




Pradinė namo vizija buvo medinis amerikietiško stiliaus namas. Bet vėliau pradėjom galvoti apie vertikalias dailylentes, kas vedė prie dvišlaičio stogo, tada paprastesnės kolonos, galiausiai ir langai paprastesni. Galutiniame rezultate išgavome paprastesnę skandinavišką viziją, kuri mum tapo daug mielesnė, o ir artimesnė lietuviškai aplinkai.

Amerikietiško stiliaus projekto vizualizacija:




Labiau skandinaviško stiliaus namo vizualizacija:



Atraskite 10 skirtumų



Priduotas planas:


Galutinis rezultatas:



Nuo pat pradžių, be jokių svarstymų žinojome, kad norime vieno aukšto namo. Kasdienybėje būna pilna situacijų, kai tikrai džiaugiesi, kad nereikia laipioti laiptais.

Sutinku, kad vieno aukšto namo kaštai yra kažkiek didesni dėl didesnių pamatų, didesnio stogo ploto, reikia didesnio sklypo. Tačiau, dviejų aukštų namui reikalinga perdanga, laiptinė. Tad, dalis išlaidų yra tas ant to.

Pastebėjau, kad yra bijančių ilgų tamsių koridorių vieno aukšto namuose. Mūsų koridorius ilgas, bet visai netamsus. Kambarių durys paprastai nebūna uždarytos, todėl pilnai pakanka šviesos iš jų. Taip pat šviesos jungikliai yra padaryti net trijose koridoriaus vietose, kad nereiktų toli eiti nakties tamsoje. Beje, koridoriaus plotis 117cm.

Dar girdėjau nuomonių, kad koridorius užima daug ploto. Pirmiausiai tai priklauso nuo išplanavimo. Antra, jei jau lyginam, tai erdvesnė laiptinė tikrai užima nemažiau ploto.

Atsiradus pamatams ir vaikštant po būsimas patalpas,  dairėmės, bandėm įsivaiztuoti, kas kur ir kaip. Tokių apmąstymų metu, sugalvojau, kad reikia lango koridoriaus gale, tiksliau miegamajame, kas šauniai pasiteisino.


Džiaugiamės nusprendę daryti aukštas lubas svetainės ir virtuvės bendroje erdvėje. Tokios lubos brangiau, bet erdvės jausmas atsipirko.



Statant namą antrą kartą, kitaip planuočiau skalbyklę. Pirmiausiai, turėtų turėti duris į  vidinį kiemą. Antra, turi būti didesnė, kad tilptų dar ir dušas skirtas purviniems šunims, vaikams ir sau. Dabar kiek siauroka.

Svetainė galėtų būti kiek kitaip išplanuota, dabar toks perdaug prachadnoj dvor. Virtuvės ir valgomojo išdėstymas yra patogus, bet minkštų baldų zona galėtų būti labiau izoliuota.

Į garažą dar nebuvome įvažiavę su automobiliais, bet jau yra nuojauta, kad bus per mažas.

Planuodami patalpas ir namo plotą architekto prašėme, kad norime didelės atviros virtuvės su sala, tamsių kambarėlių, kaip skalbyklė, virtuvės sandeliukas, drabužinė. Tačiau, kad neišsiplėsti iki negalėjimo, laikėmės nuomonės, kad nereikia didelių miegamųjų, taip pat atsisakėm minties turėti antrą vonią ir darbo kambarį.

Nusipirkę sklypą daug mąstėm, dairėmės, ko ir kaip norime, kokie mūsų poreikiai. Tai įtakojo, kad pirmojo susitikimo metu su architektu, mum buvo pasiūlyti du padiniai variantai, iš kurių išsirinkome vieną ir galutinis projektas gavosi be didelių korekcijų.

Labai patiko architekto išsakyta nuomonė: jūs statotės namą, ne butą. Ne kaip atrodo, kai gyvent name svetainėje tenka laikyti dviračius, nėra kur siurblio žmoniškai padėti ir pan.. Gyvenant name atsiranda daug daugiau daiktų, tad vietos niekada nebus perdaug.

Yra dar nemažai stambesnių ir mažesnių dalykų, kuriuos planavome ir rezultatu džiaugiamės arba su laiku priprantam, bet apie juos nenoriu perdaug čia išsiplėsti, tad bus atskiri įrašai.



Planuojantiems, linkiu pasimėgauti šiuo laiku ir neskubėti nusiimti rožinius akinius. Be jokios ironijos, planų ir vizijos kūrimas buvo pats maloniausias laikas statybų metu, na gal dar kai jau atėjo metas įsikraustyti, taip pat buvo didelio džiaugsmo momentas. O tarp šių dviejų malonių dalykų BUVO VISKO.

Sėkmės pradedantiems statybas!

P.S.
Svajones kurstė houzz.com ir Pinterest.

9 comments:

  1. Sveiki. Mes užsiromantikavom 3 metus - dabar jau taip laukiu sienų, nes jau ir kaimynai kreivai žiūri - atvažiuoju į niekur ir būnu:) Jau atsirado jausmas - greičiau tos sienos - lietus, klaidos - nesvarbu, tik kad greičiau pradėtų:)
    Dėl vieno aukšto vs dviejų - čia dar reikia paskaičiuoti, kas pigiau, nes žiūrint į perdangos, laiptų sąmatą nuotaika nekyla:)

    O dėl garažo aš laikausi nuomonės, kad jis nereikalingas ir tai parodo jūaų atvejis. Greičiausiai jis ne per mažas, bet per daug užgrūsts kitais daiktais. Beja laikausi nuomonės, kad mašinoms ir ūkiniams reikalams laikyti racionaliau pasistatyti atskiras pavėsines/neapšiltintus pastatėlius.

    Lauksim naujų įrašų!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki. Tikrai taip, dabar garažas pilnas visko, plius dar lentynų žmoniškai nėra, ir ūkinei bakūžytei eilė dar neatejo, tai ir užgrūstas. Aš būčiau ir už atskirą garažą, bet tam palankiau būtų platesnis sklypas. Dar gi žiūrint į mūsų orus, galvočiau apie taką su pastoge iki garažo. Čia galima ikristi į svajones :-)

      Delete
  2. Mes koridoriu irgi dareme 120cm plocio. Architektas siule platint, esa bus persiura, bet dabar matau, kad toks plotis pats tas

    ReplyDelete
    Replies
    1. musu koridorius 1.8m plocio, gal ir galetu but 10-15cm siauresnis, bet nei ten kitus kambarius del to isplesi, nei ka. o dabar musu koridorius yra paspirtuko/dviracio trasa, o kai buna daugiau vaiku, tai gaunasi praktiskai lektuvu pakilimo takas :D

      Delete
    2. Plane buvo 120cm, bet realybėje gavosi 117cm, neatrodo per siauras. 180cm tai jau tikrai kad aerodromas :-D

      Delete
  3. Kokia grindų danga jūsų airodromuose? :)

    ReplyDelete
  4. Pas mus parketlentės. Pradžioj buvo labai slidžios, tai vaikam buvo tikras džiaugsmas čiaužyti.

    ReplyDelete
  5. Tai ar vis tik užtenka vienos vonios ar vis dėl to geriau būtumėte darę du vonios kambarius?
    Ar netrūksta darbo kambario? Nors tai priklauso nuo to, kiek dirbate namuose..
    Ar virtuvės sandėliukas pasiteisino?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Pakolkas užtenka, bent jau, kol esame trise, du vyrai ir viena moteriškė. Bet va be antro tualeto būtų blogiau, nei be antros vonios. 2. Vienas miegamasis laisvas ir naudojamas kaip darbo kambarys. Jei abu bus užimti, turime hole nišą numatytą darbo kampeliui, taip pat jau dabar norėdama kartais pasislėpti tyliai, pasistačiau savo rašomąjį stalą drabužinėje, kur vietos per akis, o ir langas buvo numatytas kaip tik tokiam atvejui.
      3. Virtuvės sandeliukas - ir taip ir ne. Gal dėl to, kad nėra išnaudojamas iki galo, nes lentynos nėra. Be jo galima gyventi. Jo didžiausia nauda - žemesnė temperatūra, tiek vasarą tiek žiemą. Jame yra liukas yra nedidelį rūsį, todėl ir yra vėsiau.

      Delete