Sunday, August 26, 2018

Grindys nuo A iki Y

Prie viso grindų projekto darbavosi nemažai skirtingų meistrų: santechnikas, betonuotojai, plytelių klojėjas, medinių grindų klojėjai, jau nekalbu apie elektrikus ir t.t. iki mūsų pačių. Čia neišvengėme tos situacijos, kai statybininkai vieni ant kitų varė.






















- Betonuotojai šiek tiek paburbčiojo ant santechniko, kad yra duobių, todėl kai kur gavosi betono sluoksnis didesnis nei 7cm.
- Santechnikas buvo pagatavas visus išdėti ant šuns dienų, kai grindyse veržėsi vanduo paleidžiant šildymą. Tad jam teko pabūti sekliu morka išsiaiškinant, kas prakiurdė grindinio šildymo vamzdį.
- Ruošiant slankiojančių durų pakabinimo mechanizmą meistrai išdidžiai pareiškė, kad grindys kreivos.
- Tuo tarpu plytelių klojėjas džiaugėsi gan lygiom grindim, bet džiaugsmo veide nemačiau, kai reikėjo daužyti betoną žeminant pagrindą plytelėm.
- Parketlenčių klojėjai rado dar nelygumų, kuriuos dėjosi išlyginę storesniu klijų sluoksniu.
- Mes gi patys susiruošę sudėti plintusus puikiai matome, kad grindys toli gražu nėra ideliai išlygintos tų klijų pagalba. Deja, ties šia vieta kuriam laikui supasavom, nes mediniai plintusai taip lengvai nesilanksto. Galvojame kaip čia tas skyles užtaisyti ar tiesiog priprasim. Gal bus kokių minčių iš skaitytojų?

Kaip bebūtų, mes patys visais šiais meistrais esame daugiau ar mažiau patenkinti.



Bet pradėkim nuo pradžių.

Pjūvis

Grindų pjūvio sąrašas būtų toks:
- smėliu užpilti pamatai, kuriame išvedžioti kanalizacijos vamzdžiai, elektros laidai į salą ir į terasos rozetes
- plėvelė
- 20 cm putplastčio su vandentiekio vamzdžiais
- plėvelė
- armatūros tinklas
- grindinio šildymo vamzdžiai
- 7cm storio betono sluoksnis
- 16 mm ažuolinės parketlentės, arba 11 mm plytelės

Į pamatus pylėm paprastą gamtinį smėlį. Pastebėjau, kad kitur pila smulkų žvyrą ar net žvyringą gruntą. Nesam tikri, ar čia gerai padarėm ar ne. Gamtinis smėlis buvo pasiūlytas, nes toks labai gerai trombuojasi. Užpylus pamatus davėm laiko lietui nusodinti, naturaliai pasitrumbuoti. Nedarėme juodgrindžių, todėl kad nuomonių yra visokių ir visi savaip yra teisūs.


Dėl šalčio slenksčių ir visokių siekiamų energetinių klasių klojome 20cm putplasčio: 10cm žemiau rostverko ir 10 cm  aukščio jo, kaip kad matyti brėžinyje žemiau. Užbėgant už akių, mes bandėme pataikyti į A klasę, nors turime B, bet apie tai kuriame kitame rašinėlyje.


Aukščiai

Man labai gražu, kai grindys yra beveik viename aukštyje su lauko grindiniu, be jokių laiptų į namus. Tačiau neįsivaizduoju, kaip galima tai išgauti, sudedant visus apšiltinimo sluoksnius ir išvengiant šalčio šlenkščių. Taip pat buvo rekomenduota, kad lauko dailylentės būtų ~25 cm aukštyje nuo žemės. Tad mūsų atveju galutiniame rezultate grindys yra beveik ~45-50 cm aukštyje.


Kaip pamenu, planuojant ir statant visi iš visų pusių klausinėjo, kokios bus grindys ir kokie bus aukščiai tam, kad tinkamai viską padaryti aukščių atžvilgiu. Pradedant nuo rūsio perdangos, terasinių langų ir durų angų, terasos ir iki rozečių aukščių. Tad kuo anksčiau žinosite ko ir kaip norit, tuo bus geriau.


Buvome numatę, kad plytelės bus ~1cm storio, o medinės grindys grubiai tariant iki 2cm, todėl betonuojant grindis buvo padaryti perėjimai tarp numatomų plytelių ir parketo, tad gavosi ~5mm slenksčiai. To tikrai neverta daryti, nebent plytelės būtų super plonos, o medinės grindys super storos. Yra daug lengviau pagrindą paaukštinti plytelėms ir tai tik ties perėjimu, nei žeminti betonines grindis, ką ir teko daryti plytelių kolėjui. Beje, jau klojant plyteles turėjome parketlenčių pavyzdžius, tad galėjome tiksliai sužiūrėti aukščius ties sudūrimais.

Avarija

Vieną vėlų vakarą kalėdinio koncerto metu gaunu skambutį iš įpykusio santechniko, kuris tą dieną iki vėlumos darbavosi name paleidžiant šildymą: ką darėt su grindimis, kol dar nebuvo betono??? - Na nieko nedarėm.... O vargšas nesupranta kodėl vamzdis kiauras, dėl ko grindyse veržiasi vanduo...
Apklausus betonuotojus, išnagrinėjus įvykio vietą ir skylės pobūdį buvo nuspręsta, kad tokį vamzdį gavo jau iš parduotuvės, tik niuansas tas, kad tikriausiai tai buvo iš grąžinto likučio, o ne iš naujos pakuotės.


Dar gi, nuotraukoje matyti, kad visur prieš betonuojant buvo iškalta OSB juostos palei grindis. Tai atliko dvi funkcijas:
1. Įrėmino sienas ir apsaugojo karkasą nuo betono išsiliejimo
2. Juosta buvo tokio aukščio, kad tiltų nepjauta OSB plokšė iki lubų.

Parketlentės

Turėjome tikslą pirkti kokybiškas parketlentes, bet kaip įmanoma išspausti kuo mažiau besikandžiojančią kainą. Ir tai lėmė, kad pasirinkome labiausiai šakotas parketlentes iš Elitėjos. Tuomet labai dvejojau dėl šakotumo, BET ir kitą kartą kitokių grindų net nesvarstyčiau, nebent pataptume sterilumo fanatikais. Vaikai, šuo, kažkas nukrito, kažkas kažką įbrėžė, kažkas kažko iškarto nenuvalė..... AČIŪ šakoms, jos visa tai puikiai užmaskuoja nuo pedantiškų žvilgsnių.

Beje, apie Elitėją sužinojome iš kolegų: ARTURO IR EGLĖS NAMAS

Vertėtų pastebėti, kad pas mus virtuvės zonoje taip pat yra parketlentės, kurios dar ir ne lakuotos, o alyvuotos. Jei koks ir riebalas užtyška ir laiku nenuvalomas, tai dėmė su laiku pati pranyksta. Bet jei nukrito kokia lekštė, tikrai palieka žymę.  Kitam kartui gal ir kločiau plyteles, bet tik jei virtuvės zona būtų aiškiau atskirta nuo svetainės. Tačiau bendroje erdvėje mano skoniui nedera, kai ji perskiriama skirtingomis dangomis. Žinoma, skonio  ir praktiškumo reikalas. Kita vertus, namai ne muziejus.

Rekomenduoju su grindų klojėjais sutarti, kokie bus paliekami max tarpai iki sienos. Kiek žiūrinėjau plintusų, dauguma jų yra iki 1.5cm. Šios smulkmenos nebuvo su meistrais aptartos, tad vienur kitur turime didesnius tarpus, kaip juos užmaskuoti?



Kaip pirkti?

Kaip ir su meistrais, taip ir su medžiagomis, kuo anksčiau užsisakysi, tuo ramiau gyvensi. Parketlenčių laukėme apie 6-8 savaites. Plytelių kiek trumpiau. Taip pat, kaip ir su kitomis apdailos medžiagomis, labai svarbu užsisakyti vienu ypu ir ne per mažai. O tai yra dėl to, kad kiekviena gamybos serija turi savo spalvas ir atspalvius. Iš naujo užsisakius tokias pačias plyteles, nereiškia, kad jos atvažiuos tokios pačios.

Plytelės



Plyteles klojome tik tambūre, vonioje ir skalbyklėje. 60x60, akmens masės, visur vienodos ir tos pačios spalvos - mažiau reiškia daugiau. Tai pasiteisino tuom, kad liko mažiau nepanaudotų plytelių. Labai panašiai ir su sienų dažais. Kai kone visi kambariai buvo dažomi vienodais dažais, jie susinaudojo labai ekonomiškai.

Plytelės nėra visiškai vienspalvės, plius pusiau matinės - labai pasiteisino iš praktinės pusės. Nors, nesu tikra ar užmaskuotų kalkėto vandens dėmes, nes mes turime nukalkinimo filtrą.

Nors vonios ir skalbyklės kambarių durys buvo jau pagamintos su slenksčiu,  išėmėm jį ir visur kur plytelės jungėsi su parketlentėm, grindų klojėjai įterpė kažkokios spec košės.  Iki to, klojant plyteles, kruopčiai apsaičiavom, kur bus durys, kad nesimatytų sudurimo ir plytelės baigtųsi tiesiai po durų varčia.


Kažkokiu stebūklingu būdu keli skirtingi meistrai telepatiškai susikalbėjo ir puikiai sumeistravo dušo grindis ir trapą. Pirmiausia santechnikas tinkamame aukštyje įtaisė trapą, tuomet betonuotojai suformavo tinkamą nuolydį,  o apdailinkas meistriškai išklijavo plyteles.



Gal kažką netyčia ir pamiršau, prisiminus papildysiu.

Z-et

Apie rūsio grindis, perdangą ir patį rūsį ruošiu atskirą įrašą.


8 comments:

  1. Heh, ziuriu, kad parketleciu saku uzpildymo braizas "kazkur matytas" :) mano iraso kaip matau neskaitet :) https://aenamas.wordpress.com/2017/02/17/parketo-dejimas/

    ps. kas del grindjuosciu islyginimo - reikia su el oblium slifuoti plintuso apacia, tose vietose, kur kalnas, tokiu budu sumazeja tie tarpukai. Jei patalpa labai nelygi, plintuso apacia prisislifuoja praktiskai visu perimetru ir prisitaiko prie visu bangu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ir dėkui už patarimą plintusam :) Patiem nebūtų į galvą atėjusi tokia mintis.

      Delete
  2. Oi! Labai puikiai žinau jūsų įrašą! Apie Elitėją ir sužinojome iš jūsų :-) Kaip aš taip pamiršau paminėti, pataisiau savo rašinėlį ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki Vita, gal galit susisiekt su manim aenamas@gmail.com?

      Delete
  3. Taip su oblium arba tuo aparatu kur su skurke nuslifuoji plintuso apačia :)
    Pats žaidžiau aplink koloną plintusus dėdamas...

    ReplyDelete
  4. Stebiuosi, kaip jūs taip detaliai viską atsimenat. Namas jau pastatytas ir gyvenamas:) Mums sudėjo langus ir užbaigė dėžutę tik ką ir aš pergyvenu, kaip kažko nepamiršti aprašyti:)

    Beja pas mus bute alyvuotos parketlentės ir salone, ir virtuvėj - viskas gerai, aišku virtuvėje išvaikščiota ta vieta, bet nebekreipi dėmesio ir tiek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) Špargalkės, nuotraukos, ir pačių organizuoti ir prižiūrėti darbai pagerina atmintį.
      Mes pasiklojom skudurinius kilimėlius ties kriaukle ir virykle, bet dabar paleidus ganytis naują žaisliuką - robotuką siurblį, jie pradėjo maišytis. Kai labiau įgusim su robotuku, reiks aprašyti visokius niuansus su juo.

      Delete
  5. Labai viskas informatyviai ir sauniai aprasyta. Del statybu gal atsimenat ar statant teko naudoti kazka is grindu valymo irangos https://www.cramo.lt/lt/category/statybine-technika_valymo-iranga_grindu-valymo-iranga ?

    ReplyDelete