Saturday, October 27, 2018

Pelės mediniame name

Kur buvę kur nebuvę, o štai ir pelės mūsų kieme.



Šį rašinėlį geriau praleisti tiem, kurie yra užjautrinti gyvūnų mylėtojai. Pati tikrai myliu gyvūnus ir esu už gyvūnų gerbūvį ir netoleruoju netinkamo elgesio su jais, pvz., neperku vištų kiaušinių augintų narvuose, ir t.t. ir pan., bet nesiruošiu auginti pulką alkanų kačių, kad jos išgaudytų peles, kurios tik ir taikosi į svečius iš aplinkinių nešienautų pievų.



Taigis, ne iš karto pelės užuodė, kad name jauku, šilta ir maisto kalnai. Pirmąjį šaltąjį sezoną jos tik pavasarį mus pagasdino, bet šį rudėnį emėsi rimtai. Mes neatsilikom ir apsirūpinom ne tik elementariais spastais, bet ir nuodų dėžutėmis aplink namą ir visoj savo teritorijoj. Nes vis tik jau ir obelyčių turime, kurias gali ne tik zuikiai pagraužti. Šitaip apsišarvavus galiausiai tapo tylu ir ramu. Deja, būdrumo reikia neprarasti ir nuolat peles maitinu skalsiais grūdeliais ir kvapniais sausainiukais.



Kol supratom, kad jos jau čia, pelės spėjo pabuvoti visur. Baisu net pagalvoti, kiek ir kokių pridarė skylių izoliacinėje plevėlėje. Reik manyti dar ne tiek, kad reiktų lupti viską lauk ir lopyti. Aišku, čia plos katučiu medinių namų priešininkai. Bet ir mūriniuose namuose lubos dažnai nėra betoninės, yra ką pagraužti, tad labai nesidžiaukite.



Nors tarp lauko dailylenčių ir oro tarpo vėdinimui yra specialios metalinės grotelės apsaugančios lauko sienas nuo graužikų, bet tikrai yra neapsaugotų tarpelių. Puikiai girdėjau, kaip krebždėjo SIENOJE (!!!). Baisu!



Elektrikai puikiai išmanydamį savo darbą išvedžiojo tik juodus laidus, kurių negraužia pelės ir žiurkės. Nors dažniausiai mediniuose namuose naudojami priešgaisriniai laidai. Tikrai patys nebūtume taip sugalvoję. O tai sėdėtume dabar be kokios veikiančios rozetės...



Išmoktos pamokos:
1. Tik juodi laidai mediniame name, ar ten kur nėra mūro.
2. Nuo pat pradžių, dar prieš įsikeliant reikia apsišarvuoti priemonėmis nuo graužikų, ypatingai, jei aplink supa laukinė gamta. Jų daug... tai ne viena kita naminė pelytė užklydusi iš kaimynų kiemo.


10 comments:

  1. Ekologija, meilė gamtai, bet pelytė s nuodais naikinamos, negražu ir neekologiška

    ReplyDelete
  2. Keista... pas mus katukai (išmesti) į namus braunasi, kai tik ruduo...
    Užveiskite kokį 1, aršų, pakaks visoms pelėms prižiūrėti ;)
    O pelės viską graužia, net tai kas negraužiama, kai dantys niežti.
    Tad patarimas dėl juodų laidų geras bet gal ne pakankamas. Reikia rimtu metaliniu tinkleliu saugoti.
    O nuodai tai nelabai koks būdas. Pelių lauke begalės, jas nuodydami nuodysit ir visą ekosistemą.

    ReplyDelete
  3. Nera skirtumo koks tas namas. Polistiroli eda irgi

    ReplyDelete
  4. Pas mane si rudeni net 4 isibrove. Nors anksciau nei vienos nebudavo. 2 paemiau su spastais, su trecia gavisi sunkiai. Nedejom nuodu vien del suns, bet galiausiai padejom spastus, klijus ir nuodus. Savaite kazkaip viso to isvenge, bet galiausiai papuole i spastus. 4-oji pamaciusi kas dedasi issikrauste gyventi i rusi. Manau kad pats ju prisileidau laikydamas kambario arba garazo duris atviras del suns.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mes su klasikiniais spąstais ilgai žaidėm, kol buvo prigautos įsibrovėlės. Šį rudenį išbandžiau mažučius Bros plastamsinius pelėkautus. Daug jautresni. Daugumą dežučių su nuodais esu padėjusi taip, kad šuo negalėtų prilįsti, tai po malkine, tai po terasa ar garaže po kriaukle. Bet net ir tos kur padėtos atviroje vietoje jo visai nedomina. Kiek pastebėjau, pelės sausainiukus graužia vietoje, tad lyg ir nėra grėsmės, kad būtų nuodų gabaliukų išmėtyta.

      Delete
    2. O jei apnuodytos peles uzvalgys? Kai kurie sunys peles valgo. Mano tevai turi suniukus, kai paleidzia pasiganyti, tai jie traukia i laukus peliu medzioti, nors tikrai nealkani. Vienas suo iskasa ir istraukia pele bet nevalgo, o kitas to tik ir laukia salia ir sueda pele

      Delete
    3. Mano kaimynai taip nuodijo peles, tai po to radau nugaišusį katiną savo sandėliuke...

      Delete
    4. Savo labradora jau 2x gelbejau, ziuriu zaltys parsinesa isikandes pele, kuri garantuotai nuodu apsiedusi nudvese arba ja apsvaigusia sumedziojo sunekas. Nesu garantuotas, kad nepastebejus jis su ta pele tik zaistu, gali buti, kad ir suestu :( Bet palepese tiek as ju prikroves, kad jau nebesurinksiu, belieka tiketis, kad nelaimingas nutikimas neivyks.

      Delete
  5. Kadangi naudoju MKDS priemones, tai jų ir užklausiau. štai koks atsakymas: "Jei pelę suėstų šuo ar katė - per maža koncentracija, kad nusinuodytų. Jei prisiėstų labai daug, gyvūnas būtų mieguistas - skubi pagalba - priešnuodis, vitaminas K1."
    Suprantu - apsinuodiję šunys ir katės, tai neteisingo nuodų naudojimo be dėžučių pasekemė.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas mus senam mediniam name n gyventoju dabar atsirado rudeniop, katyte su pelytem kovoja, o mes pabandem su MKDS, na ir ka? Po grindim padvese 3 ziurkes. O kvapelis,ne duok tu dieve. Priverciau vyra pjaut-lauzt medines grindis.Uzuojauta jei pas ka kur padves pasislepus ziurke :( ,kvapas nerealiai slykstus.

      Delete