Friday, April 27, 2018

Karkasinio skydinio namo statybų ypatumai

Mes statėme karkasinį - skydinį namą. Tokio namo statyba turi savų ypatybių, kuriomis čia ir noriu pasidalinti.




1. Namą reikia tiksliai suprojektuoti iš anksto. Visos smulkmenos smulkmenėlės, nuo namo spalvų iki langų apkalimų formos, derinamos iki paleidžiant skydų gamybą.  Žinoma, statant ir murinį namą reikia apgalvoti smulkmenas, bet dėl nemažos dalies galima apsispręsti/persigalvoti jau vietoje statybų metu. Čia persigalvojimams statybų eigoje nebelabai lieka erdvės. Tarkim, jei statant murinį vieno aukšto namą persigalvojate, kad norėsite vis tik aukštų lubų palei stogą, tai išmuriję sienas, galite konstruoti stogą atitinkamai. Čia gi, stogo konstrukcijos yra pagaminamos tuo pačiu metu kaip ir sienos. Kita vertus, viskas įmanoma, tik tai atitinkamai kainuoja, bet ir tai nevisada lemia papildomos išlaidos. Jei tarkim antrame aukšte sugalvojate pasidaryti taip pat šildomas grindis, tai mano supratimu (pataisykite jei klystu), tas nėra sunkiai įgyvendinama mūriniame name, tačiau skydiniame apkrovos ir karkaso konstrukcija būna atitinkamai apskaičiuota ir jau to įgyvendinti persigalvojus nebegalima.

2. Reiktų turėti minty, kad skydai atvažiuoja ne kaip kitaip, o vilkikų pagalba. Ne vieno, o kelių ir beveik vienu metu. Ir tai ne tik biudžeto klausimas. Reikia įsitikinti ar galės jie atvažiuoti iki sklypo, apsisukti ir išvažiuoti. Ir mums tikrai pasisekė. 2016-tųjų ruduo buvo sausut sausutėlis, būtume pražuvę tokiais lietingais metais kaip 2017-tieji


3. Atvežus skydus reikia krano kelioms dienoms. Tuo metu namas auga, kaip ant mielių.


3. Namo pamatus suprojektavo patys skydinio namo gamintojai, tokiu būdu nurodydami, kur bus laikančios konstrukcijos. Pamatai turi būti labai tiksliai pastatyti pagal brėžinius. Paklaida gali reikšti, kad koks namo kampas/siena laikysis ant pamato vos ne vos, ar teks kažką taisyti, kas pataisoma. Girdėjome meistrų kalbas, kad sugeba net ir pasukti viso namo sienas. Geriausia, kai įrengti pamatai yra išmatuojami prieš konstruojant skydų brėžinius. Mūsų atveju pamatų tikslumas buvo pamatuotas tik jau prieš pat atvežant skydus. Laimei, džiagiamės pamatų statytojais dėl vos 1-2cm paklaidos per įstrižaines. Skydai suėjo labai sklandžiai, centimetras į centimetrą, nereikėjo nieko taisyti.

4. Pamatus reikėjo apšiltinti prieš sustatant skydus.

5. Nors vėdinimo sistemos planas buvo derinamas projektuojant skydus, ar bent jau aš taip galvojau, kad derinu, vis tik neišvengėme nedidelių nesklandumų. Koridoriuje teko žeminti lubas per 10 cm, kad būtų išvedžioti vamzdžiai negręžiant konstrukcijų, o kambariuose gręžė skyles tik keliose karkaso vietose, ir tik ten kur skydų konstruktorius leido tai daryti raštu. Kitu atveju, jei palėpė būtų šilta, vamzdžius būtų galima išvedžioji virš lubų karkaso. Teko girdėti tokį nutikimą, kai vėdinimo sistemos meistrai visiškai savivaliaudami pergręžė medžio konstrukcijas skersai ir išilgai, tad vėliau reikėjo papildomai jas tvirtinti.



6. Na ir tikriausiai paskutinė ypatybė - viskas vyksta labai greitai, tai ne karuselė, tai centrifūga ir tam reikia nusiteikti, ne tik planuojant, bet ir emociškai. Pas mus darbai nevyko tokiu principu: "aha... dabar reikia išsivedžioti elektrą, gerai... tai ieškom elektrikų". Su dauguma meistrų buvome sutarę apytikslų darbų laiką pusę metų prieš numatomus darbus, su kai kuriais ir iš dar anksčiau. Žinoma, sutarti laikai daugiau mažiau stumdėsi, bet neteko laukti meistrų pusę metų ar daugiau ir viską nukelti ar griebtis pirmų papuolusių. Geri meistrai pakampėmis nesimėto ir be darbo nesėdi.



Daugiau kažko išskirtinio nebesugalvoju, bet jei kils klausimų, mielai atsakysiu.

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Sveiki. Įdomu, kas namą statė, iš kur statytojai ir mokiam mieste/rajone jūsų namas stovi. Per kiek pats namas atsistojo, paskui per kiek laiko apdaila buvo padaryta ir galiausiai kiek užtruko, kol galėjot įsikelti.

    ReplyDelete
  3. Pamaniau, kad trūksta čia informacinos apie sienų, stogo storius, pamatų apšiltinimo storius ir energetinę klasę. Gal kokį blogo įrašiuką apie šilďymą ir sąnaudas.

    ReplyDelete
  4. :-) Straipsniai ruošiami ir apie laikus, ir sumuštinius ir apie šildymą ir t.t.. Esam Vilniaus apylinkėse.

    ReplyDelete
  5. Sveiki. Patys domimės skydiniu namu. Labai įdomu, kokia įmonė statė namą? :)
    Ar patenkinti statybininkais?

    ReplyDelete