Friday, April 27, 2018

Sandeliuko statybos - sklypo paruošimas

Tai gi apie patį sklypą ir jo paruošimą statyboms.

Mes pirkome žemę neliestą, tai buvo laukas šienaujamas kartą į metus su natūraliai užaugusiais keliais medžiais, kurie, deja, dauguma buvo ne vietoje, bet vis šis tas.



Dairantis sklypo kilo klausimas ir vis dar retoriškai klausinėju: sklypų pardavėjai, ar galite man ir kitiem atsakyti? Kodėl, kodėl kodėl.... parduodamuose sklypuose tiesiog naikinate medžius, juos parduodate plikus?

Palyginkime, kurios namų aplinkos atrodo jaukiau. Ir prisiminkime, kiek reikia metų, kad tie medžiai tiek užaugtų.

Pavyzdžiui.:



Ir panašus namas plikame sklype:



Tai gi, mes buvom laimingi, kad mums patikusiame sklype buvo nors keli medžiai iš kurių pavyko išsaugoti net visus du, beržą ir pušį (apibrėžti žaliai brėžinyje), gal dar su klaustuku ir trečią. Brėžinyje matyti, kad vienas beržas visai arti terasos, ir tokiu atveju galima būtų išsaugoti, bet iš tiesų, realioje situacijoje, jis po terasa.



Vieną pušį, kurią norėjau išlaikyti, tyčia ar netyčia nustūmė traktorininkas (apibrėžta geltonai). Dėl tos skaudžios netekties, kitą pušį, kurią pradžioje galvojome tiesiog nukirsti, nes maišėsi būsimom komunikacijom, išsaugojome tinkamai persodindami. Pasinaudojom Vilniaus apylinkių monopolistais -  Medeinės parkų paslaugomis. Pušis buvo kokių 3-4 metrų. Persodinome lapkričio mėnesį ir pušaitė kuo puikiaisiai prigijo suteikdamas vasarą mielą pavėsį, kuris su laiku tik didėja.

2016 m. lapkritis



Dar gi vieną, mažesnę pušį, kuri dar pradžioje buvo visai mažytė ir nepažymėta brėžiny (bet ji puikiai matosi pirmoje nuotraukoje, pati pirma maža maža pušelė) persodinome arčiau namo tiesiog su traktoriumi vasaros pabaigoje. Ją reikėjo arba kirsti arba persodinti, nes augo visai šalia elektros laidų. Žiemos metu atrodė, kad nesėkmingai, bet dar turėjomė vilčių.  Pabandėm ir laukėm rezulato. Dabar jau turiu įtarimą, kad prigijo, nes pumpurai pamažu didėja.

Vienas beržas iš keturių augusių liko kaip radome.

2018 m. kovas


Pastebėjimas, gal ir elementarus, bet: jei yra galimybė pasirinkti, geriausia medžius ir krumynus kirsti kol nesužaliavo.


Toliau sekė augalinio sluoksnio nustumdymas. Čia turėjome vieną iš pirmųjų klaidų. Įmonė, kuri įrengė pamatus, nustumdė žemes tik kiek daugiau nei namo plotas. Taip pat ir ties įvažiavimu žemė liko neliesta. Tad nuo ten teko skusti betono liekanas, nes norėjau kiek įmanoma daugiau išsaugoti juodžemio. Vėliau jau ir namo priekyje ir aplink nustumdėme žemes, užpylėme smėliu, žvyru. Mūsų laimei intensyviuoju statybos laikotarpiu orai buvo sausi, tad tik dar vėliau pasidarėme laikiną aikštelę, pakeltą su žvyru/smėliu ir užpiltą statybiniu grūzu. Jei būtų buvę tokie metai kaip 2017, nebūtume taip lengvai prasisukę.



Dar šiek tiek pastebėjimų apie aplinkoje matomų sklypų paruošimą ir jų pardavimą.

Vienas iš parduodamų sklypų blogių - nustumdomas augalinis skluoksnis, atseit sklypas patraukliai paruošiamas statyboms, bet tas juodžemis yra išparduodamas. Tai yra sklypas ne tik be medžių, bet ir be juodžemio, kurio vėliau prireiks, patikėkite manim, tikrai daug. Tokį slypą pirkdami sumokate dukart, jūs perkate sklypą ir dar žemes atskirai.

Nustumdytos ir išparduotas juodžemis, dar nėra pati blogiausia situacija. Ne vienoje vietoje esu pastebėjusi, kaip sklype yra iškasamas naudingas gruntas, mini žvyro ar smėlio karjeras, neaišku ar legalus, ir tuomet suvežama visokio grūzo ir šiaip neaiškios kilmės grunto, o tada parduodami sklypai arba statomi namai pardavimui lyg niekur nieko.

Kita kuriozinė situacija, kai dauba užpilama piltiniu gruntu ir tuoj netrukus statomi namai. Taip ir norisi statytojų paklausti, gal čia laivą statote? Vienas iš lengviausių būdų patikrinti ar artimiausiu metu sklypas nebuvo kelis metrus iškeltas, tai peržiūrėti aukščius google.maps. Kitas būdas, pieš perkant pasidaryti gruntinius tyrimus, nors dažniausiai vis tik tai daroma jau nusipirkus.

10 comments:

  1. Na taip. Greta mūsų "investuojas" nusipirko hektarus miško. Visą iškirto, keis žemės paskirtį, pardavinės tuščią lauką. Ir tai užmiestyje, kur žemė pigi! Bergždžiai stengėmės įtikinti palikti medžių... Matyt pardavėjai geriau žino kas pirkėjams patinka - plynas laukas :(
    O kiek kainavo medžio persodinimas?

    ReplyDelete
  2. Tai yra kažkos iškreiptas požiūris: medžiai, tai pavėsis, lapai, gali užgriūti..., nereikalingi jie. Tik kažkodėl prabangūs rajonai įsikūrę pušynuose. O Medeinės parkai yra tikri plėšikai, vien tik tavo medžio augančio tavo paties sklype persodinimo kaina ~250EUR, ką jau kalbėti, jei nori iš jų medį pirkti ar iš toliau atsivežti. Jei jiems neatsirado konkurentų, nenustebčiau, jog dabar dar labiau užsikėlė kainas. Brangu, bet kaip sakoma, laikas - pinigai, o prigijimo garantija skaityk 100%. Nesigailim.

    ReplyDelete
  3. Gal galima placiau apie pati nama, kanos, energetine klase, sildymas.

    ReplyDelete
  4. Kaune su technika tokio medžio persodinimo kaina 40€/vnt. Technika skirta persodinimui negalvokit kad BobCAT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikrai tikiu. Tuo metu kai ieškojau tos spec technikos, supratau, kad Vilniaus rajone savivaliauja vieni Medeines parkai, už tai ir tokios absurdiškos kainos. Tikiuodi situacija pasikeitusi.

      Delete
    2. Dainiau, greičiausiai kelis medžius - dėl vieno tikrai ta super technika nevažiuotų, o autorei važiavo tik vieno medžio kaip suprantu. Dėl vieno medžio tokia kaina pateisinama.

      Delete
  5. Na tikrai nevisi vystytojai visus medžius pašalina - tikrai teko susidurti su ne viena nauja gyvenviete, kur vystytojai paliko tie medžių, kiek galėjo, na o tie kurie išvalo viską tai keistuoliai - bet matyt stengiasi kiekvieną centą išspausti iš tos žemės...

    ReplyDelete
  6. Labas! Man reikia, kad kas nors padėtų man pristatyti augalinį dirvožemį. Ar žinote kokių nors paslaugų ar kažką panašaus? Ačiū visiems iš anksto.

    ReplyDelete
  7. Laimei, dabar yra daug skirtingų svetainių, todėl galite pasiimti kažką sau. Rekomenduoju pažiūrėti augalinis gruntas kadangi aš žinau kad kai kurie mano draugai jau naudojosi šia paslauga, tikiuosi, kad tai taip pat bus naudinga jums dabar. Linkiu jums sėkmės. Jūs galite perskaityti visą išsamią informaciją savo svetainėje, jei kažkas yra nesuprantama.

    ReplyDelete